zaterdag 26 april 2014

Shepherd`s Pie

= = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = =

Een aantal weken geleden hadden wij een bedrijfsuitje van het werk van mijn vriend. We zijn eerst wezen lunchen in Den Bosch. Daar konden we uit verschillende gerechten kiezen waaronder Shepherd`s Pie. Dit smaakte verassend en erg goed. Een gerecht om te onthouden en om eens na te maken. Gisteren dus gedaan. Het was erg lekker. Een gerecht om te delen. Hier komt die, voor 4 personen. 

Een stukje achtergrond: Sheperd`s Pie is een eeuwenoud Engels recept. Van oorsprong werd het gemaakt met restjes vlees en aardappel. Traditioneel wordt lamsgehakt gebruikt. In plaats daarvan is rundergehakt heel goed te gebruiken, al heet het gerecht dan officieel Cottage Pie. 

= = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == =

Ingrediënten.
Voor de vulling:
  • 675 gr gehakt (lam of rund)
  • 1 grote winterpeen, geraspt
  • 1 grote ui, gesnipperd (zie film)
  • olijfolie
  • klein blikje tomatenpuree
  • scheutje rode wijn
  • Worcestershiresauce
  • 4 tenen knoflook of 1 tl knoflookpoeder
  • 1 el verse of gedroogde rozemarijn
  • 1 el verse of gedroogde tijm
  • versgemalen peper en zout naar smaak
Voor de aardappelpuree:
  • 675 gr aardappelen
  • scheutje slagroom
  • 3½ tl boter
  • 2 eigelen
 
= = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = ==


Kook de aardappels en maak ze tot puree. Voeg daarna de bovenstaande ingrediënten toe totdat het een smeuïge puree wordt. 
 
Bak de gehakt rul totdat het bruin is. Voeg daarna de tijm en rozemarijn toe. Voeg fijngesneden knoflook, tijm en rozemarijn toe en roer even door. Voeg dan ook de wortel en ui toe en blijf nog even roeren. Zelf heb ik er nog een handje vol doperwtjes aan toegevoegd.

Voeg Worcestershiresaus naar smaak toe, tomatenpuree en een flinke scheut rode wijn en laat een minuut of 5 doorpruttelen.

Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal. Doe de aardappelpuree er overheen en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Verdeel lekker veel kaas over de aardappelpuree.

= = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = = == = =

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten